Kim De Baat maakt razendspannende finale af en kroont zich tot Belgisch kampioene

Kim De Baat heeft zich in Middelkerke tot Belgisch kampioene gekroond. De renster van Plantur-Pura sprintte met een kopgroepje om de titel, het peloton kwam te laat. Fien Van Eynde en Sara Maes, die zich kroonde tot beloftekampioene, mogen mee op het podium.

Eén duidelijke favoriete aan de start in Middelkerke: Lotte Kopecky. De Belgisch kampioene tijdrijden van Gavere had met Shari Bossuyt een belangrijke uitdaagster, maar zij had halverwege de wedstrijd af te rekenen met een valpartij. Gelukkig kwam ze enkel met kleerscheuren weg.

Een kopgroep van zes kreeg na lange tijd een mintuuje voorsprong: Kim de Baat en Marion Norbert (Alpecin-Fenix), Britt Knaven (NXTG Team), Nathalie Bex (Bingoal Casino), Sara Van de Vel (IBCT) en Cato Cassiers (Isorex). Bossuyt en Kopecky sleurden zelf aan de kop van het peloton om de voorsprong van het groepje niet te groot te maken.

Kopecky en Cant

Met nog zo’n kilometer te gaan ging Kopecky zelf. Veldritkampioene Sanne Cant probeerde mee te glippen in de straten van Middelkerke, maar de aanval leidde uiteindelijk tot niks. Dat laatste gebeurde nog wel een aantal keer: enkele groepjes probeerden tevergeefs weg te rijden.

Toch was het op een gegeven moment bingo: de ijzersterke de Baat, Julie Hendrickx, Fauve Bastiaenssen, Sara Maes, Lone Meertens, Fien Van Eynde en Alana Castrique in de allerlaatste kilometer. Ondertussen bleef Lotte Kopecky er in het peloton op rekenen dat het tot een sprint zou komen, maar de uittredende kampioene kwam te laat. In de kopgroep toonde De Baat zich veruit de sterkste. Ook Van Eynde en Maes, U23-kampioene, waren dolblij met hun podiumplaats.

Favoriete Kopecky: “Ze zouden mij niet laten rijden”

Lotte Kopecky was favoriete, maar kon die rol niet waarmaken. Het groepje aanvallers bleef vooruit, terwijl zij in het peloton lijdzaam toekeek. “Ik ben blij dat het voorbij is”, pufte ze na bij Sporza. “Dit is één van de moeilijkste koersen om te winnen. Ik had zeker niet het gevoel dat iedereen tegen mij reed, maar het was moeilijk om te controleren. Ik zag Alana Castrique gaan in de slotfase, maar ik denk dat ze mij niet zo makkelijk hadden laten rijden.”

Over winnares Kim de Baat was Kopecky lovend. “Ze was al de hele dag in de aanval. Ze heeft verdiend gewonnen. Het is mooi dat ze beloond wordt.”

Top tien

1. Kim De Baat in 2h56’19”

2. Fien Van Eynde

3. Sara Maes

4. Julie Hendrickx

5. Fauve Bastraenssen

6. Lone Meertens

7. Alana Castrique

8. Sanne Cant +9”

9. Shari Bossuyt +12”

10. Marith Vanhove +12”