Kim De Baat verrast als Belgisch kampioene: “Ik besef het nog niet goed”

Kim De Baat verraste vriend en vijand met een tricolore shirt in Middelkerke. De in Nederland geboren De Baat reed een bijzonder attente wedstrijd en maakte het zowaar ook nog af.

“Ik ben geen veelwinnares. Meestal rij ik in dienst van de ploeg. Vandaag heb ik laten zien dat ik er gewoon invlieg. Maar zonder de ploeg was dit niet gelukt”, vertelde ze aan Sporza in een Nederlands accent. “We hadden een sterke ploeg met hele goede rensters. Als je in de finale terug op kop komt, is het verstand op nul. Ik voelde me wel heel goed, maar ik reed bewust in dienst van de ploeg om andere rensters op kop te laten rijden.”

“Je voelde dat het een rare koers zou worden, dus het werd steeds moeilijker achter ons om een gat dicht te rijden. Ik heb er eerlijk gezegd nooit in geloofd, in die titel. Zelfs niet in de finale. Als we blijven rijden, moeten de favorieten het gat dichten. En dan zitten ze bij ons in de zetel, dus dat wilden we vermijden. Ploegleidster Heidi Van De Vijver zei in de slotfase dat het voor mij was, dat ik de ervaring had om het af te maken. Maar doe het maar…”

“Ik zat op het einde ook gewoonweg tegen de krampen aan. Ik wist zelfs niet of ik nog fatsoenlijk zou kunnen sprinten. Net voor de sprint stonden we stil, maar dan zag ik Castrique plots naast me. Ze ging aan op 200 meter van de meet, ideaal voor mij. Ik kon aangaan en erover komen. Dank aan de ploeg!”