Kom zondag met de fiets of met het openbaar vervoer naar het BK wielrennen in Middelkerke!

Zondag strijden de profs bij de mannen en bij de vrouwen voor de Belgische titel in Middelkerke. De kustgemeente zal de wielerfans die vanuit alle uithoeken van het land naar zee afzakken om hun favoriet naar de titel te schreeuwen met open armen ontvangen. Zo zijn er vier officiële fanzones op het lokale parcours, met grote schermen en animatie. Het openbaar vervoer en de fiets zijn de meest aangewezen vervoersmiddelen om naar het BK te komen.

Dat het BK heel wat volk op de been zal brengen, staat buiten kijf. Om de toeloop zo vlot en duurzaam mogelijk te organiseren, rekent de organisatie op verplaatsingen met het openbaar vervoer en de fiets. Voor wie in Middelkerke, Nieuwpoort, De Panne, Oostende of in de ruime omgeving woont, is de fiets een evidente keuze. Geen beter en logischer vervoermiddel dan de fiets om naar een BK wielrennen te gaan kijken. Er worden in Middelkerke twee gratis fietsenstallingen voorzien, in de Albertstraat en tegenover CC De Branding.

Voor wie verder in het binnenland woont, is de trein naar Oostende veruit de beste optie. Met een weekendticket van de NMBS geniet je bovendien van 50% korting op het normale tarief. Het station van Oostende ligt vlakbij Middelkerke en het epicentrum van het BK is vanuit Oostende vlot bereikbaar met de kusttram.

Geen auto’s in Middelkerke

De organisatie raadt ten stelligste af om met de auto naar Middelkerke af te zakken. In Middelkerke en Westende-Bad zal er zondag tussen 10u en 18 u geen autoverkeer mogelijk zijn. Doorgaand autoverkeer vanaf Nieuwpoort, Oostende of de E40 zal omgeleid worden. Wie toch met de auto naar het BK wil, kan de reguliere parkings in Nieuwpoort of de parkings op de Luchthaven van Oostende proberen en daar de kusttram naar het BK nemen. Wie zondag niet per se in Middelkerke hoeft te zijn, stelt zijn verplaatsing best uit. Moet je toch in de buurt zijn, gebruik dan zeker Waze of Google Maps voor de actueelste verkeerssituatie. Heel wat wegen zullen immers (tijdelijk) afgesloten zijn. Ook hier: te voet of met de fiets geraak je wel waar je moet zijn.

Voor mobilhomes is er het Urbano Camper Village. Deze speciaal voor het BK gecreëerde camperlocatie op de Zeelaan in Middelkerke biedt plaats aan meer dan honderd mobilhomes. Wie snel genoeg was – het Urbano Camper Village is volledig volgeboekt – zal er kunnen genieten van liefst 11 passages van de renners: 5x de vrouwen en 6x de mannen tijdens de finalerondes. Mobilhomes die nog op zoek zijn naar een standplaats/parkeerplaats kunnen terecht bij de camperplaatsen van de gemeente Middelkerke via www.middelkerke.be/nl/toerisme/overnachtingen/campings-en-kamperterreinen of www.middelkerke.be/nl/toerisme/overnachtingen/verblijfparken.

Kom je met een supportersbus naar het BK? Supportersbussen kunnen zondag in Middelkerke rekenen op een drop-off-zone dicht bij de startlocatie.

Klik HIER voor een gedetailleerd overzicht van alle mobiliteitsmaatregelen >>

Start & aankomst

De startzone bevindt zich op het Marktplein van Middelkerke. Van 9u30 tot 10u50 vindt hier de voorstelling van de rensters plaats en tussen 11u en 12u05 worden hun mannelijke collega’s voorgesteld aan het publiek. MNM-deejays SportStan en Astrid Demeure (ook bekend van Sporza Radio) leiden de presentatie in goede banen. Het startschot voor het BK voor de vrouwen weerklinkt om 11u, de mannen vertrekken om 12u15.

De organisatie heeft een aangepast covid-19-protocol geïmplementeerd om de veiligheid van de renners op het Belgisch kampioenschap te verzekeren. Voor iedereen die in nauw contact komt met de renners (pers, interviewers, …) geldt een mondmaskerplicht. Voor toeschouwers is er geen verplichting, maar wees je bewust van je verantwoordelijkheid als je toch dicht bij hen komt. Niemand wil dat ze de belangrijke wedstrijden van de komende weken missen.

De finish van het BK ligt op de Koninginnelaan. Rond 14u05 kennen we de opvolgster van Lotte Kopecky en omstreeks 17u10 weten we wie in de voetsporen van Wout van Aert treedt als Belgisch kampioen. Na afloop van de podiumceremonie van de mannen draait DJ Voltage – winnaar van MNM Start To DJ 2020 – een flitsende dj-set op het finishpodium. Deze spetterende BK-afterparty zal tot 19u duren.

Fanzones

Ook tijdens de koersen valt er overal in Middelkerke van alles te beleven. Op het Marktplein organiseert Cycling Vlaanderen van 13u30 tot 17u Kidz on Wheelz. Kinderen tussen 3 en 14 jaar kunnen zich uitleven op een behendigheidsparcours en op een pumptrack. Let op: eigen fiets en helm en meenemen!

Wie geen seconde van het koersverloop wil missen, kan terecht in de officiële fanzones op het lokale parcours. Alle vier de fanzones grenzen aan het parcours, dus je kan het peloton er meermaals zien voorbijrijden. En dankzij de grote schermen kan je alle koersontwikkelingen op de voet volgen. In elke fanzone is er een ruim animatieaanbod en uiteraard zijn er ook drank- en eetstandjes en toiletten voorzien.

De aankomstfanzone bevindt zich in de Alexandre Ponchonstraat & Jules Van Den Heuvelstraat, het Lotto Fan Village op de Zeedijk (ter hoogte van Grand Hotel Bellevue), er is een fanzone op het Meynneplein in Middelkerke en een fanzone in de Oude Nieuwpoortstraat in deelgemeente Lombardsijde.

Ride Middelkerke

Niet alleen zondag, maar ook zaterdag al baadt Middelkerke helemaal in de BK-sfeer. Daags voor de titelstrijd bij de elite mannen en vrouwen is er Ride Middelkerke, de officiële BK Cyclotocht voor de wielerfans. Met drie afstanden is er voor iedereen wat wils: een familietocht van 30 km, of voor de meer ervaren fietsers een tocht van 60 of 110 km. Online inschrijven voor Ride Middelkerke kan nog tot zaterdag 25 juni 11u. Daginschrijvingen ter plaatse zijn ook mogelijk tot 11u.

Toegankelijkheid

Tot slot: het BK wielrennen in Middelkerke wil toegankelijk zijn voor alle wielerfans. Dus ook voor bezoekers met speciale wensen en behoeften. Hiervoor werkt de organisatie samen met de mensen van Inter vzw. Zij proberen de beleving voor mensen met een beperking zo optimaal mogelijk te maken. Wie een plaatsje op het rolstoelpodium wil, kan contact opnemen met Inter.