Tim Merlier sprint nipt naar tweede Belgische tricolore na aantrekkelijke titelstrijd

Tim Merlier heeft zich in Middelkerke voor de tweede keer in zijn carrière gekroond tot Belgisch kampioen. De Wortegemnaar won een prangende sprint met Jordi Meeus en Jasper Philipsen na een bijzonder spannende slotfase.

De kopgroep van de dag was omvangrijk (veertien renners) en kende enkele uitstekende renners: Oliver Naesen, Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Brent Van Moer, Bert Van Lerberghe en Eli Iserbyt. De Moeren, nog voor de lokale ronden tussen Middelkerke en Lombardsijde, deden het peloton in twee stukken breken. De meeste favorieten lieten zich niet verrassen, maar met Remco Evenepoel was een grote naam wel afwezig. Ook de troepen van Intermarché-Wanty-Gobert hadden de slag gemist.

Net voor het ingaan van de lokale ronde ging het mis voor Merlier en Philipsen, die beiden ten val kwamen op de tramsporen. Ze konden wel verder, maar het zorgde wel voor nog meer chaos. Lotto-Soudal probeerde de koers tevergeefs te controleren, maar het was uiteindelijk Sep Vanmarcke die lange tijd de wedstrijd beheerste met een solo.

Even Remco

Tien renners maakten de oversteek naar de streekgenoot van de latere winnaar. Vanmarcke kreeg gezelschap van Jasper Philipsen, Fabio Van den Bossche, Tim Declercq, Pieter Serry, Florian Vermeersch, Jasper Stuyven, Tom Van Asbroeck, Stan Dewulf en Tosh van der Sande. Philipsen viel andermaal weg met een lekke band en moest plaatsnemen in het peloton. Dat kwam plots vervaarlijk dichtbij, terwijl Stuyven en Vanmarcke het hazenpad kozen.

Terwijl het peloton dichterbij sloop, greep Remco Evenepoel zijn kans. De Belgisch kampioen tijdrijden vloog naar het duo toe, werd bijgehaald door Julian Mertens en ging dan nog een keertje solo. Tevergeefs, dus werd het een massasprint.

Daarin bleek Merlier nipt de sterkste voor Jordi Meeus en ploegmaat Philipsen. Feest bij de gebroeders Roodhooft, die eerder op de dag met Kim De Baat al een kampioene mochten vieren.

Uitslag:

1. Tim Merlier

2. Jordi Meeus

3. Jasper Philipsen

4. Sasha Weemaes

5. Milan Menten

6. Arnaud De Lie

7. Timothy Dupont

8. Dries Van Gestel

9. Jens Debusschere

10. Daan Soete