Wie volgt zondag van Aert en Kopecky op?

Alle ogen zijn zondag 26 juni gericht op het BK wielrennen in Middelkerke. Wie mag er de Belgische driekleur aantrekken? Wie volgt er Wout van Aert en Lotte Kopecky op? Van Aert heeft alvast een extra motivatie: “Het zou mooi zijn om drie keer na elkaar Belgisch kampioen te worden in Middelkerke.”

Middelkerke is al ruim een jaar in de ban van de koers en de Belgische driekleur. Na het BK trial vorige zomer en het BK veldrijden afgelopen winter staat dit weekend het BK voor elite op de weg op het programma. Op zondag 26 juni strijden zowel de vrouwen als de mannen aan de Belgische kust om de nationale titel en een van de mooiste truien in het peloton.

Kampioenschap voor sprinters

Het BK in Middelkerke werd mee uitgetekend door Johan Museeuw en is er een op maat van de sprinters: van begin tot einde vlak en over brede wegen. Al kan de dubbele passage door De Moeren wel voor wat nervositeit en een eventuele schifting zorgen.

De start van het BK wordt gegeven op het Marktplein van Middelkerke. Daarna gaat het via Oostende en Zevenkote richting Diksmuide voor een passage over de Grote Markt en de doortocht langs de IJzerdijk en de Dodengang, het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog.

In het binnenland volgt er een dubbele lus: Alveringem – De Moeren – Adinkerke – Veurne. Als er in de koers strijd gevoerd moet worden, dan is De Moeren de ideale strook. Al valt het af te wachten of de wind zondag een grote rol zal spelen. Na de tweede passage door Veurne zetten de renners koers richting Middelkerke voor zes lokale lussen van 13,6 km. Het plaatselijke parcours valt op door zijn lange rechte stroken en passage op de Zeedijk. De aankomst ligt na 208,7 kilometer op de Koninginnelaan.

In het parcours voor de vrouwen is er geen passage door De Moeren voorzien. Zij keren na de doortocht aan de IJzerdijk en de Dodengang terug richting Middelkerke, waar vijf lokale lussen worden afgewerkt. Na 119,9 kilometer is de nieuwe Belgische kampioene bekend.

Van Aert wil ereburger worden

Bij de mannen is Wout van Aert tuk op een tweede opeenvolgende Belgische titel, al weet hij dat het niet evident wordt. “Een BK is altijd moeilijk te voorspellen en zeker dit kampioenschap”, zegt de renner van Jumbo-Visma. “De kans op een massasprint is groter dan anders en jongens als De Lie en Philipsen zijn supersnel. Al heb ik wel het geluk dat ik ook op een niet-selectief parcours niet kansloos ben.”

Van Aert beseft dat zijn team de koers niet zal kunnen dragen. “Als ploeg met vier renners kunnen we niet anders dan afwachten hoe de koers verloopt. Optornen tegen de blokken van Alpecin-Fenix en Lotto-Soudal wordt moeilijk. We zullen heel aandachtig moeten koersen.”

Naast een nieuw jaar in de driekleur heeft van Aert een extra motivatie. “Het zou mooi zijn om drie keer op rij Belgisch kampioen te worden in Middelkerke”, verwijst hij naar zijn Belgische titels in het tijdrijden (2019) en in het veld (2022). “Als ik drie keer na elkaar en in drie verschillende disciplines Belgisch kampioen word in Middelkerke dan vind ik dat ze mij ereburger moeten maken (lacht).”

Drie keer op rij voor Kopecky?

Lotte Kopecky gaat in Middelkerke voor een derde Belgische titel op rij. De voorbije jaren won ze ook al in Waregem en Anzegem. Drie op een rij, dat is nog maar één renster gelukt: Agnes Dusart (1986-1987-1988). Bij de mannen gebeurde het nog nooit.

“Ik ben niet met die records bezig”, sust Kopecky. “Ik geniet ervan om alle wedstrijden in de trui te rijden. Zoals winnen in de Ronde van Vlaanderen in de Belgische driekleur, die motivatie is voor mij veel groter dan zo’n record.”

Nog meer dan van Aert start Kopecky in Middelkerke als topfavoriete. Nog meer dan van Aert staat ze er alleen voor, Kopecky heeft geen ploeggenotes aan de start. “Het wordt een beetje gokken, de koers ondergaan en hopen dat ik de juiste keuzes maak. Gelukkig kan ik rekenen op een sterke sprint. Lukt het niet, dan is dat jammer. Maar ook al ben ik topfavoriete, ik ga er niet vanuit dat ik zomaar zal winnen.”

PRAKTISCHE INFO BK MIDDELKERKE – ZONDAG 26 JUNI 2022

Programma vrouwen:

• 9u30 – 10u50: Voorstelling rensters (Marktplein)
• 11u00: Start
• 12u30 – 14u05: Vijf passages lokale lus
• 14u05: Aankomst
• 14u20: Podiumceremonie

Programma mannen:

• 11u00 – 12u05: Voorstelling renners (Marktplein
• 12u15: Start
• 15u15 – 16u50: Zes passages lokale lus
• 17u10: Aankomst
• 17u25: Podiumceremonie

Locatie:

• Start: Marktplein, Middelkerke
• Aankomst: Koninginnelaan 88, Middelkerke

Parcours:

Klik HIER om het parcoursplan in detail te bekijken >>

TV:

Het BK wielrennen is zondag vanaf 13u live te volgen op Sporza (Cavas/één) en vanaf 14u05 op RTBF (La Une).